CO- CREATIES

Het Blikopener Festival vormt zich rondom vijf co-creaties. Co-creatie is de kunst van het samenbrengen van mensen om iets nieuws te maken door hun ideeën en krachten te bundelen.

Voor Blikopener gaan kunstenaars en ontwerpers aan de slag met complexe vraagstukken die spelen in de stad en provincie Groningen. In creatieve sessies onderzoeken we hoe we de systemen waarin we vastzitten kunnen veranderen. De deelnemers werken samen aan het verbeelden van nieuwe perspectieven. Dat kan in de vorm van dans, muziek, theater, beeldende kunst, literatuur en alles daartussenin.

Ongelijkheid en onrecht blijven maar groeien. Initiatieven zoals de voedselbank en kledingbank bieden hulp aan mensen die niet meer rondkomen. Hoewel het goed is dat deze groep wordt opgevangen, houdt dit tegelijkertijd het systeem in stand. Ton Brandsen en de Parelduikers dompelen zich onder in de wereld van Voedselbank Groningen. DRUKCollectief duikt in Kledingbank de Zeecontainer. Kunnen we samen met bezoekers en vrijwilligers alternatieven bedenken om van de bank af te komen?

Lees meer over Van de bank af?!

Van de bank af?!

Steeds minder mensen weten hoe en waar hun eten wordt gemaakt. We zijn de verbinding kwijt met onze bodem. Ondertussen zitten boeren vast in een strikt web van regelgeving en verwachtingen. Stikstofregels, klimaatdoelstellingen, een veranderende markt die strenge eisen stelt. Veel boeren willen het anders doen. Maar hoe doorbreek je als ambitieuze boer een bestaand systeem? Kunstenaarscollectief Circus Andersom onderzoekt samen met boeren uit Groningen hoe we weer kunnen zorgen voor een gezonde voedingsbodem.


Lees meer over Reis naar de Aarde

Reis naar de aarde

In de gemeente Eemsdelta worden steeds meer faciliteiten wegbezuinigd, waardoor er weinig te beleven is. De gevolgen van de aardbevingen, bureaucratie en maatschappelijke onrust veroorzaken een afbrokkelende sociale cohesie. In Zeerijp is er nog één plek die fungeert als het sociale weefsel van het dorp: voetbalvereniging de Fivel. Dansgezelschap X_YUSUF_BOSS geeft een inkijkje in de verborgen krachten die de voetbalclub draaiende houden. Zonder de enorme passie van vrijwilligers en spelers, geen VV de Fivel. Met dans en film zet het gezelschap hun onmisbare bevlogenheid in de spotlight. 

Lees meer over HIDDEN_Zeerijp

hidden_zeerijp

Kunstenaar Madelinde Hageman ontwerpt samen met minderjarige vluchtelingen uit AZC Groningen de fotostudio Joy & Sorrow. De jongeren bedenken en maken decors en ‘props’ voor de fotostudio in een serie workshops. Het ontwerp van Joy & Sorrow is gebaseerd op vragen zoals: Door welke activiteiten, omgevingen en mensen voel jij je blij en gelukkig? En hoe ziet de schaduwzijde van mentale gezondheid eruit? Deze minderjarige jongeren zijn allemaal zonder familie naar Nederland gevlucht.

Lees meer over Fotostudio Joy & Sorrow

Fotostudio Joy & Sorrow

Voel jij je gezien zoals je gezien wilt worden? Vind je dat jij en je leefwereld voldoende vertegenwoordigd zijn in de maatschappij? Cissy Joan biedt platformen en subculturen uit de stad de ruimte om zichzelf te laten zien. Move Huntu, Promario, The Pink Cube, Strange Fruitz Camp x Mosterd en Dr. Nii Ocquaye Hammond maken thema’s bespreekbaar zoals moederschap, The Culture, queer/transzorg, religie en Afro diaspora. Altijd met het uitgangspunt: verbinden door middel van kunst en cultuur.

Lees meer over De Avondblik

De avondblik

Onze partners