Uitverkocht symposium vormt geslaagde aftrap voor Blikopener Festival

Foto Milenco Dol

Vrijdagmiddag bezochten beleidsmakers, kunstenaars en andere professionals het uitverkochte Blikopener Symposium in de Huiskamer van de Suikerfabriek. In de aanloop naar Blikopener Festival werkten kunstenaars en social designers samen met Groningers in verschillende co-creaties aan sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Tijdens het symposium deelden zij hun ervaringen met het publiek en stond de vraag centraal hoe kunst en cultuur kan worden ingezet bij maatschappelijke vraagstukken. Anke Coumans reflecteerde op hun werkwijze. Ondertussen genoten de aanwezigen van een heerlijk diner van kok Annemiek van der Meijden, volledig geïnspireerd op de thema’s uit de co-creaties. 

Elly van Eeghem over Publiek Plan. (Foto Milenco Dol)

Kunstenares Elly van Eeghem van CAMPUSatelier vertelde over Publiek Plan, een project waarbij ze samen met inwoners van Groningen een fictieve stadskaart van Groningen maakte over de beleving van publieke ruimten. Kunstenaar Peik Suyling legde uit hoe hij op het idee kwam voor zijn Bakkerij de Eenvoud: een mobiele bakkerij om verbinding te leggen tussen mensen en de betrokkenheid bij onderwerpen uit de samenleving. Vrijwilligers en klanten van Voedselbank Groningen namen het publiek mee in hun project met theatermaker Ton Brandsen. Eigenaresse van Kledingbank de Zeecontainer, Natascha Snoek, sprak over de enthousiaste samenwerking met DRUKcollectief, waarmee ze verhalen van bezoekers zichtbaar maken. Allard Medema en Martijn Engelbregt van Circus Andersom lieten zien hoe hun gesprekken met Groningse boeren leidden tot een Reis naar de Aarde. Mohammed Yusuf Boss vertelde over de onmisbare inzet van vrijwilligers en jongeren om voetbalclub de Fivel in Zeerijp levend te houden. Kunstenares Madelinde Hageman lichtte toe hoe ze fotografie inzette om de gevoelens van minderjarige jongeren uit AZC Groningen te verbeelden. Tot slot vertelden creatieve duizendpoot Cissy Joan en The Pink Cube mede-oprichter Arlo van Lierop over hokjesdenken en vooroordelen. Op Blikopener geeft Cissy diverse initiatieven uit de stad een podium in De Avondblik. 

Kok Annemiek van der Meijden. (Foto Milenco Dol)

Alle resultaten van de co-creaties zijn te zien op Blikopener Festival, dat vrijdagavond 7 en zaterdagavond 8 juni plaatsvindt in de Suikerfabriek van 18.30 tot 02.00 uur. Heb je nog geen tickets? Bestel ze dan nu!

Vorige
Vorige

Blokkenschema wijzigingen!

Volgende
Volgende

Stel je persoonlijke blokkenschema samen!